Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli se do Norska vydat nebo ne. Nakonec jsem jel a rozhodně jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl. Norsko bylo super a rozhodně bych tam zůstal déle než 3 dny.

Společně s dvěma kamarády vyjíždíme 28.5 v 0:00 z pražské Florence směr Wroclaw. Cesta je celkem poklidná, většinu času spíme a kolem půl páté dorážíme na cílové autobusové nádraží. Netrvá dlouho najít autobus směr letiště. Z Wroclawi jsem viděl jen velmi málo, ale i to stačilo, abych si udělal obrázek. Nefungující doprava, špinavé ulice, staré neopravené domy, neskutečné množství žebráků. Za zmínku ale stojí krásně zrekonstruované vlakové nádraží a pěkné moderní letiště.

Po příjezdu na letiště ještě máme nějaký čas do odletu, tak dobíjím mobil, protože vím, že už taková možnost nebude.

1

2

Před 11. hodinou přistáváme na letišti Rygge, vzdálené asi 70 km od Osla. Po příletu naplňujeme lahve vodou (doufáme, že pitnou) a vydáváme se směr Severní moře. Předpokládáme, že do dvou hodin budeme u moře.

…a nebyli jsme.

Asi v půlce cesty se od místních dovídáme, že tam kam máme namířeno, je jakási přírodní rezervace a stanovat tam zřejmě nepůjde. Jsme už celkem unavení, a tak se pokoušíme stopovat. Marně. Čekala nás ještě delší cesta, než jsme předpokládali, ale po 8 hodinách chůze konečně nacházíme místo, kde chceme zůstat.

3

Byl jsem mile překvapen přívětivostí Norů. Údržbář, který sekal trávu u chodníku, přestal když jsme šli kolem něho, u stanu se zastavovali místní, kteří si chtěli povídat, vodu jsme sehnali hned u prvního domu a při cestě zpět, kdy nám scházely peníze na taxi na letiště, nám dokonce paní darovala 100 NOK (cca 350 Kč). Všude dokonale posekané trávníky, čisté chodníky, pěkná auta. Jih Norska se rozhodně nemá špatně.

Teploty byly dost neúměrné. Přes den 29 a v noci snad 5°C. Noci jsem celkem podcenil a byli jedny z nejhorších, co jsem zažil. Zima mě probouzela snad každou půl hodinu.

Příjemný byl i západ slunce až po 22. hodině a zář Slunce byla za obzorem vidět v podstatě celou noc.

Tento krátký trip do Norska rozhodně můžu jen doporučit. Jak známo, v Norsku můžete stanovat zdarma téměř kdekoliv a to je rozhodně dobrá úspora peněz. Sice to nebyla příliš komfortní cesta, ale o to lépe se vám na to pak vzpomíná.

Krátké video z cesty:

4

5

6

7